Het Hof van de Leeuw

Over de compositie

 

De compositie is geschreven voor de film van Margit Lukács en Persijn Broersen van dezelfde naam.

 

De 3D-animatie film is in de zo kenmerkende stijl van Lukács & Broersen opgebouwd. Fragmenten van het Binnenhof in renovatie vormen het decor van een virtuele werkelijkheid die met bewegend beeld en geluid een overweldigende omgeving simuleren. Met theatrale camerabewegingen wordt de kijker een rijk begroeid en vruchtbaar Binnenhof binnen geleid, onder meer een referentie naar het Lusthof van Prins Maurits. Het stond symbool voor de door God gezegende welvaart der Nederlanden. Lukács & Broersen laten deze tuin ontdekken door een leeuw die een innerlijke strijd voert of al het land moet worden ontgonnen of dat dit met mate moet gebeuren. De verleidelijke en gedroomde overvloed wordt heftig doorbroken door het stijgende water waarbij de walvis een uitweg lijkt te bieden.

 

Het Hof van de Leeuw is een fabel met vele historische verwijzingen. Zoals naar afbeelding van het wapen van Holland waarin een klimmende leeuw een omheinde tuin bewaakt. Voor de hedendaagse muziek en het libretto hebben Lukács & Broersen samen met Kortekaas het verlossingsvisioen van Goethe’s Faust bewerkt. In dit visioen van herwinning van land op de zee droomt Faust van ware vrijheid in de eeuwige strijd tegen het water. Ook zijn de kunstenaars voor het libretto geïnspireerd door uitspraken van de stadhouderloze Raadspensionaris Johan de Witt in 1650. Hij meende dat een ware republiek zich niet door de grillen van een enkel individu laat leiden maar is gegrondvest op ‘de fundamenten van onsterfelijke vergaderingen en colleges’ en op de principes van vrijheid en gelijkheid als grondbeginsel van de democratie.

 

Lukács: “Natuur is voor ons geen passieve achtergrond, maar een spiegel van menselijke verlangens, overtuigingen en ideologieën. Landschappen, ogenschijnlijk objectieve weergaven van de werkelijkheid, zijn in werkelijkheid geconstrueerde verhalen die maatschappelijke en politieke krachten weerspiegelen. Het woord ‘landschap’ zelf draagt de notie van creatie – een ‘schap’ of schepping door mensenhanden. Wat ons specifiek aantrok in deze opdracht, is de mogelijkheid om het Binnenhof te herinterpreteren als een landschap van macht, politiek en symboliek.”

 

Broersen: “Wij hebben als kunstenaars de vrijheid om met fictie aan de haal te gaan, waar politici zich dat niet kunnen permitteren.” 

Details

 

Compositiejaar:

2025

 

Lengte:

19'30" 

 

 

Uitvoerenden:

 

Michael Wilmering, leeuw (bariton)

Carina Vinke, walvis (alt-mezzo)

Lena Kortekaas, Jolie Bakker, Milo Steiner, witte raven (kinderkoor), Marta Pedreira Aldao (klarinet), Lidia Olthoff (hoorn), Daan Kortekaas (piano), Margot Kolodziej (viool), Julia Kleinsmann (viool), Minna Svedberg (viola), Renée Timmer (cello), Bas Vliegenthart (contrabas).